dimecres, 13 de juliol del 2016

NO NOMÉS DE PA VIU L'HOME



Mai com ara el ser humà s'havia preocupat tant de la seva alimentació. Congressos internacionals, llibres a dojo, programes de televisió, dossiers a les revistes, etc. son el signe de la importància que concedim a la qualitat de l'alimentació. I així, mentre una gran part de la població mundial està mancada de la quantitat necessària d'aliments, en l'anomenat món desenvolupat les investigacions científiques s'han divulgat fins a l'extrem de formar part del nostre bagatge cultural, i ens han portat a una gran sofisticació en els plantejaments dietètics que assumim. Greixos (ai les greixos!), hidrats de carboni, combinacions alimentàries, etc. formen part de les nostres converses quotidianes, i tothom més qui menys té opinions formades en aquest tema.

La sentència bíblica que encapçala aquest article em ve al pèl per portar a la consideració del lector una ampliació del concepte de com ens alimentem, o com ens nodrim. Si considerem la nutrició com la introducció en l'organisme i utilització per aquest organisme dels materials nutritius i energètics que li són necessaris, aleshores estarem d'acord a parlar també d'una nutrició emocional i d'una nutrició mental. Així avui dia la medicina accepta àmpliament la relació de moltes malalties físiques amb estats emocionals alterats, i el concepte de dolència psicosomàtica amplia cada dia que passa el seu camp de consideració. Per tant qualsevol persona preocupada positivament pel seu benestar hauria de preguntar-se  i reflexionar sobre com alimenta la part emocional de la seva persona; parlant gràficament podríem parlar d'un cos emocional i d'un cos mental, a més del cos físic. Hem d'acceptar que conscientment o inconscientment estem triant tot sovint quines emocions introduïm en el nostre organisme, o en la nostra consciència. Penso sobretot en el temps de lleure, quan triem quin llibre, quina música, quin espectacle o quin programa de televisió vindrà a omplir aquests moments. Una música agressiva, sincopada, eixordadora no tindrà pas el mateix efecte en qui l'escolta que una música melòdica i ben estructurada, i les emocions negatives o positives que provoquen tindran una repercussió definida en el benestar de la persona que es nodreix d'aquest material. La televisió ha esdevingut paradigmàtica en aquest sentit. El seu poder i la seva influència és tema de discussió permanent. Considerem una autèntica barbaritat i una aberració des del punt de vista de la salut la gran quantitat de pel·lícules amb alt contingut d'escenes violentes que es programen a la nit. Justament quan a causa del cansament per l'activitat del dia el cos i la ment estan especialment receptius, empassar-se moltes de les pel.lícules-escombraria farcides de violència i escenes angoixants i pretendre després tenir un son profund i reparador és una autèntica fal.làcia. Com també considerem que nodrir el nostre cos emocional amb novel·la negra, l'una darrera l'altra, és exposar-se a una depressió. Depressió que haurem anat bastint de la mateixa manera que s'exposa a una gastroenteritis qui beu en una font d'aigua contaminada.

Conrear i viure emocions positives com a factor determinant d'una bona salut i d'un estat de benestar és doncs prendre consciència que quan veiem una pel·lícula, escoltem música, llegim un llibre, etc. ens vinculem emocionalment amb aquella obra. I que per tant ens  interessa molt seleccionar. De la mateixa manera que no deixaríem entrar a casa nostra una persona que sabem que ve amb males intencions, de la mateixa manera no hem de deixar entrar dins el nostre espai psíquic aquell material que sabem ens provocarà malestar emocional i mental.


Alimentar correctament el cos, alimentar correctament l'esperit. Heus aquí  un enunciat que ens podria servir de bona guia per a assolir i mantenir una qualitat de vida psicosomàtica. Perquè no només de pa viu l'home.



Publicat al Diari de Girona a l’octubre del 1994